Ga naar hoofdinhoud
Heerlijk vakantie vieren op Ameland!

Ballum is het kleinste dorp op ameland. Het heeft een rijke historie. Vroeger zetelden hier “de Heren van Ameland”, het adellijke geslacht de Cammingha’s. Vanaf de plek waar ze ooit hebben gewoond wordt Ameland nog steeds bestuurd, want op dezelfde locatie staat nu het gemeentehuis, het slot is lang geleden afgebroken.

Toch is in Ballum nog veel van vroeger bewaard gebleven, in de vorm van mooie oude Commandeurshuizen. Deze zijn herkenbaar aan de dubbele rij uitstekende richels in de voorgevel. Veel van deze woningen zijn in de zeventiende en achttiende eeuw gebouwd door stuurlui en kapiteins, die op walvisvangst gingen.

Ook zijn er in het dorp nog karakteristieke Amelander boerderijen te vinden. De meeste hebben hun agrarische functie verloren en zijn verbouwd tot woonboerderij, een restaurant, appartement of kampeerboerderij.

Tegenwoordig zijn er gezellige terrasjes, een aantal winkeltjes, een galerie en een supermarkt. Er zijn twee restaurants en een snackbar. Zelfs een huisarts een een tandarts zijn in het dorp gevestigd. In de direkte omgeving zijn een zwem(openlucht)bad, tennisbanen, midgetgolfbanen en 2 rijstallen.

Op de fiets is de omgeving het beste te verkennen. Er is een uitgebreid fietspadennet door bos en duin. Een mooie route is die langs de waddenzeedijk, altijd afwisselend bij hoog- of laagwater.

U heeft standaard bij ons in de bungalows ter beschikking een heren en damesfiets met versnelling. In elke accommodatie is een infoboek aanwezig met uitgebreide informatie over musea, excursies en openingstijden.

Back To Top
Zoeken